TURISM

System Administrator

Despre zona

Favorizata de relieful Carpatilor Transilvaneni, Valea Jiului ofera un cadru natural unic. Desi in mod traditional aceasta regiune nu este considerata o destinatie turistica, exista cel putin trei argumente care sustin contrariul: 

Valea Jiului este principala poarta de intrare in Parcul National Retezat si accesul in muntii Parang, Retezat si Valcan.

Valea Jiului este o regiune turistica accesibila pentru toate buzunarele.

Arealul turistic Valea Jiului este o regiune relativ nedescoperita. Datorita locatiei geografice si a contextului socio-economic, regiunile montane si fondul frostier nu au suferit in aceeasi masura efectele transformarilor antropice precum majoritatea statiunilor turistice europene. Prin contrast, aici se mai pot descoperi inca pesteri, se pot face drumetii netulburate de zgomotoasele convoaie mecanizate populate de amatorii de picnic, se pot explora trasee montane virgine si se pot descoperi stanci pentru catarat „necucerite” inca. Asta ca sa nu mai vorbim despre bogatia faunei: intreaga zona este „innobilata” de prezenta ursului brun, caprei negre, mistretului si lupului.

Zona turistica Petrosani – Parang constituie un punct de atractie pentru turistii romani si din strainatate datorita resurselor naturale : peisaje montane, lacuri glaciare, fond forestier, fond cinegetic, o rezervatie botanica si partii de schi. 

Zona turistica Petrosani – Parang este situata in sudul – estul judetului Hunedoara, la o distanta de aproximativ 100 km fata de municipiul Deva, resedinta de judet , facand parte din Carpatii Meridionali, grupa Parang – Sureanu. 

Muntii Parang ocupa o suprafata de 1100 Kmp invecinandu-se la nord cu Muntii Sureanu, la nord-vest cu Muntii Retezat, la est cu Muntii Capatanii iar la vest sunt despartiti de Muntii Valcan prin Defileul Jiului. Se remarca prin piscurile de o rara frumusete :

– Varful Parangul Mare – 2519 m fiind al treilea varf ca inaltime din Romania;
– Varful Carja – 2405 m;
– Varful Parangul Mic – 2074 m;
– Varfurile: Mija, Stoienita si Mohorul etc.

Muntii Parang adapostesc 22 de lacuri glaciare printre care amintim:
– Lacul Rosiile;
– Lacul Galcescu;
– Lacul Mija;
– Lacul Verde. 

Din Muntii Parang izvorasc raurile Lotru, Jiul de Est , Gilord, Municipiul Petrosani este situata pe parcursul inferior al Jiului de Vest, care pe teritoriul acestuia primeste patru afluenti care – l traverseaza: Maleia, Staicului, Slatinioara si Salatruc. 

Staţiunea Petrosani – Parang, devenită staţiune turistică de interes naţional prin Hotărârea de Guvern nr. 1205/2009, oferă alpiniştilor, schiorilor şi tuturor celor care sunt pasionaţi de drumeţii, aproximativ 1.200 locuri de cazare la cabane şi vile, având 10 pârtii întreţinute cu utilaje de bătut zăpada, 6 teleschiuri şi un telescaun. 

Accesul în masiv, implicit în staţiune, se poate face dinspre Petroşani, pe şoseaua asfaltată până la staţia de îmbarcare a telescaunului, care asigură transportul până în zona turistică a Parângului Mic. De aici se poate continua cu traseul de creastă care atinge toate vârfurile cu posibilităti de coborâre în căldările glaciare de pe versantul Estic. 

Viitorul staţiunii îl reprezintă proiectul turistic „Dezvoltarea domeniului schiabil în Parâng”, început de administraţia locală, prin care se doreşte amenajarea unui domeniu schiabil în zona Parâng, care să cuprindă 30 de kilometri de pârtii de ski, o telegondolă cu o lungime de 8,2 kilometri, care va lega oraşul de Cota 1.600, un lac artificial şi nouă instalaţii de transport pe cablu, gen telescaun

In perioada de iarna, pe langa schi, se mai practica si alte sporturi de iarna cum ar fi: sanie, snowboard, plimbari cu motoscuter si zbor cu parapanta.

Pentru mai multe informaţii accesati site-ul: www.cniptpetrosani.ro


Close Search Window